Acasa

poezii pentru copii Poezii pentru copii, magie in versuri de Adela Dobran. Dragii mei cititori, imi doresc sa va adun aici, pe cei mici si pe cei mai mari, pentru a porni impreuna intr-o calatorie imaginara magica, plina de candoare si fantezie, in lumea minunata a copilariei.

Despre…

Liana Don: „Lumea metaforica, simbolica a Adelei Dobran ne incanta cu incursiunile pline de sensibilitate, inocenta si candoare adresate copiilor, dar si copilului din fiecare adult. Spiritul ludic si animist fascineaza si acapareaza lectura, dovedind inca o data abilitatile autoarei de a se apleca asupra sensibilitatii si imaginatiei coplesitoare a copiilor, inserand in acelasi timp printre randuri pilde valorice si caracteriale pentru dezvoltarea si viitorul lor.”

Intalnire cu Adela

Sunt Adela Dobran, psiholog si autor de carti pentru copii.

A scrie poezii pentru cei mici este pentru mine, o formă de evadare din cotidian și în același timp o binefăcătoare terapie prin râsul pe care mi-l stârnește propria mea imaginație debordantă.”

De când scrii poezii pentru copii?

Poezia a reprezentat pentru mine, dintotdeauna, un regal literar, forma sublimă de manifestare a sensibilității creatoare. Literatură pentru copii, scriu de la 10-11 ani și am continuat să scriu de-a lungul timpului, cu aceeași plăcere ca la vârsta copilariei. Îmi amintesc cu bucurie că eram în clasa a IV-a, când, în timpul orelor de școală, am scris prima poezie „Veverița Alunița”, inspirată fiind de scena reală care s-a petrecut sub ochii mei, în parcul orașului natal. Specific că de mic copil vorbeam în versuri, obicei pe care l-am păstrat și care mă însoțește și acum.

De ce scrii literatură pentru copii?

Simplu. Lumea copilăriei este un spațiu matriceal, securizat din punct de vedere spiritual. Este un spațiu în care totul devine posibil. Imaginația guvernează lumea copiilor, iar eu am rămas ca vârstă interioară… un copil. În acest spațiu mă pot transforma total, fără ca nimeni și nimic să mă poată atinge sau răni.

Așadar, a scrie poezii pentru cei mici este, pentru mine, o formă de evadare din cotidian și în același timp o binefăcătoare terapie prin râsul pe care mi-l stârnește propria mea imaginație debordantă.

Când scriu? Noaptea, mai ales, când am prilejul să rămân cu mine însămi, să cobor în adâncurile mele, să-mi sondez sufletul și să mă reîntâlnesc, în tăcere cu sufletul meu de copil.

Ce anume te inspiră?

Așa cum am mai spus, de când mă știu, iubesc poezia. Copilăria mea, petrecută pe meleagurile însorite ale Sudului, a rămas ermetizată în sinele meu, cu multitudinea de culori ale florilor, cu gâze și insecte, cu fâlfâit de aripi de păsări, zumzetul albinelor sau cu susurul cristalin și fermecător al Argeșului, în șaga jocului de care nu mă mai săturam niciodată sau cu aromele ispititoare ale florilor din grădina bunicilor sau cele ale bucătăriei mamei mele. Toate acestea au rămas în germinație în sufletul meu…

Orice întâmplare hazlie din copilăria fiului meu sau simpla observare a tot ceea ce este viu și mișcă îmi animă imaginația.

Acesta este uriașul rezervor care îmi alimentează inspirația.

Poezii pentru copii

Contact

Hai sa ne intalnim in lumi imaginare, create cu bucurie și veselie debordantă, unde contururile realităţii se amestecă, într-un cocktail inspirat, cu fantasmele imaginaţiei si magiei vârstei de aur, Copilăria. Aici jocul ţine loc realităţii, iar imaginaţia devine stăpână absolută a jocului.